ANNO 1904

Historien om Folkets hus i Sparreholm 

Sparreholms Folkets Hus invigdes den 28 augusti 1904, det var ett storslaget föreningshus som bestod av en samlingslokal, affärslokal och bostadslägenheter. Affärslokalen hyrdes ut till Hilmer Nilsson som bedrev kött- och livsmedelsaffär i bottenplan.


Bilder från Sörmlands museum, Sveriges hembygdsförbund och Digitalt museum.

(Klicka på bilderna för att se dem i större format)

Invigningen av Folkets hus 1904.

Folkets hus omkring 1910. I förgrunden troligtvis anställda vid butiken med servering i bottenvåningen. Fotografiets ägare Siv Andersson.

Folkets hus 1905. Närmast kameran syns en vattenpump som försåg Sparreholm invånare och Folkets hus med källvatten. 

Fem män med kälke utanför Folkets hus bottenplan. Året är omkring 1930. Lokalen var då mejeri och livsmedelsaffär.

Flygfoto över Sparreholm 1938.

1903. Tillställning som anordnades för insamling av andelar till byggandet av Sparreholms Folkets hus. Läs mer om bakgrunden i foldern nedan, utgiven 1954 med anledning av 50-årsjubileet.

Folkets hus 1907. Byggnaden till höger i bild är idag riven.

Vy från Landsvägsgatan. Årtal okänt.

Folkets hus 1909. Byggnaden till vänster, nedanför Folkets hus flyttades till Skebokvarn år 1912 för att lämna plats till den nya konsumbutiken i Sparreholm. Den Konsumbutiken är numera restaurang Locale.

Okänt årtal. Text på bilden: "Mamma, Carl, Sven"

Historien om Sparreholms Folkets hus

Ur jubileumsfolder 1904-1954

"Redan år 1902 diskuterades bristen på en samlingslokal på orten. Den enda lokal som fanns i samhället då var salen vid Sparreholms Gård som ägdes av kammarherre Emil Dickson. Men den fick dock enbart disponeras av kyrkan, sjukkassan och nykterhetsföreningar. 


Politiska och fackliga strömningar i samhället började spira och Sparreholms invånare och arbetare såg därför behovet av en egen samlingssal där deras intressen kunde få diskuteras.

En bildningstörst började också spira vid den här tiden. Många hade en önskan om att kunna ta del av nyheter,  föreläsningar och föredrag för att hålla sig ajour. Bildning var  tidens ideal. Orten hade även behov av praktiska lokaler för mejeri, livsmedelsbutik och matservering, något som saknades.

En plats för nöjen och underhållning i form av teater, musik och dans var också något som önskades. En lokal som Folkets hus skulle fylla en stor och viktig uppgift i samhället.

Det var maskinisten vid Sparreholms snickerifabrik Verner Svensson som tillsammans med  några kamrater tog initiativet till Folkets Hus. Genom ett upprop till allmänheten framlade de sina synpunkter på lokalfrågan och samlade in namnlistor för att utröna det allmänna intresset för en ny lokal, ett Folkets hus."

Kulturhistoriskt värde

Folkets hus i Sparreholm har ett högt kulturhistoriskt värde och är Q-märkt. Byggnaden har genom åren renoverats med varsam hand och många originaldetaljer har därigenom bevarats. Den senaste renoveringen utfördes i början av 2000-talet av byggherre Granbacken Byggnads i Sparreholm, specialister på byggnadsvård och restaurering. Länk: Granbackenbygg.se


Fasaden är målad i originalkulörer med linoljefärg från Engwall o. Claesson. Kulörerna är i enlighet med de historiska färglager som framkom vid undersökningar som utfördes av Sörmland museum och intendent Bo G Svensson och kontrollant Kjell Taavo. Fasaden och invändiga måleriarbeten är utförda av familjeföretaget Ljungmans måleri i Sparreholm. En referensruta med originalmåleriet från 1904 finns bevarad i entrén.


KULÖRER

  • Utsida panel: 46. Obränd Terra, 5A
  • Foder och listverk: 44. Bränd Terra, 2A
  • Fönster: 83. Kromoxidgrön, 1A


Länk: Engwall o. Claesson